Да посетиш Йоркшир и да не видиш Йорк сигурно е като да посетиш Рим и да не видиш Папата. Т.е. просто не можех да си го позволя. А и ми беше много интересно как изглежда един толкова влиятелен в миналото град в днешно време. Както и очаквах – по-скоро като град-музей, отколкото като истински град. Но пък за целите на фотографията това е добре, нали?

Крепостна стена, кули, красиви стари мостове, още по-красиви фенери… и това беше само началото.

Историческите сгради, независимо от съвременното си предначначение (а то рядко надхвърля магазин или заведение), бяха запазени като в музей.

Красива беше и градината на музея…

А тези именувани пейки, посветени на съвсем обикновени на пръв поглед хора, са особено чаровни.

Историческите паметници бяха многобройни и разнообразни…

…но най-впечатляваща от тях беше катедралата.

Не ми направи добро впечатление “годишната такса” от 10 паунда, срещу която единствено можеш да я разгледаш и отвътре – с радост съм плащал еднократна такса от 3 или дори 5 паунда, за да имам правото да снимам – ама 10 паунда “за цяла година”? Колко ли туристи ще повторят един и същи храм повече от един път за една година? Все пак получих правото на 1-2 кадъра от преддверието… Определено не си заслужаваше 10-те паунда – виждал съм къде-къде по-хубави, и в повечето се е влизало дори безплатно.

Другата гордост на града беше една добре запазена крепост на върха на малък хълм…

За съжаление обаче вън от историята не намерих друго, с което да запомня Йорк – или да имам нужда да го посетя скоро отново. Нищо че през повечето време в главата ми се въртеше мелодията на някаква песничка за дука на Йорк, която ми е останала там от времето в Английската гимназия…

Пълната колекция снимки от Йорк можете да намерите ТУК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *