Нискотарифните авиокомпании непрекъснато ни отварят възможности за изгодно достигане с директни полети до нови дестинации, към които иначе в общия случай не би ни и хрумнало да се отправим. Така в един момент се оказах в Шефилд – град, който до момента свързвах единствено с името на футболния му отбор, но нямах представа нито колко е голям, нито с какво е известен. Естествено, когато летиш до странни места, се случва да попаднеш и на странни летища. Как ли би звучал нашият аналог на това летище? Андрешко еърпорт може би?

След като си избрах хотел, който да не ме разори и едновременно с това да е достатъчно близо до гарата, за да мога да пътувам лесно до други места из района, изведнъж установих, че съвсем случайно се намирам на няма и 200 метра от Crucible Theatre – най-култовото място за всеки, който знае смисъла на думата снукър.

Оказа се, че Шефилд все пак има над половин милион жители – въпреки че усещането като се разхождаш из него е за не повече от стохиляден град, ако не и още по-малък – вероятно защото голяма част от населението на метрополията се намира извън централната част, която сама по себе си изглежда като един напълно завършен малък град. Все пак Шефилд е подреден, добре поддържан и прилично чист.

В Шефилд, както и в останалите градове наоколо, може би с изключение на Манчестър, няма да почувствате нищо от шумотевицата и навалицата, с които вероятно сте запомнили космополитния Лондон. Тук животът върви на съвсем различни обороти, цените също са далеч по-скромни – като започнете от заведенията, минете през услугите, обществения транспорт и стигнете до наемите и цените на имотите.

Това обаче не означава, че и тук няма да намерите красиви и стойностни в архитектурно отношение места – било традиционни, или пък модерни. А точно това са едни от любимите ми открития навсякъде, където пътувам.

Почти в центъра на Шефилд се намира Зимната градина – една мини ботаническа градина, в която лете или зиме се оказвате в един природен оазис, от който можете да научите нещо за растенията или просто да релаксирате. А пък късметлиите от съседния луксозен хотел направо си закусват на фона на нейните красоти – дори и рано сутрин, преди тя да е отворила врати за публиката.

Пълната колекция снимки от Шефилд можете да намерите ТУК.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *