Летен уикенд на Острова: ЛИЙДС

Проучвайки района около Шефилд, си бях избрал два града на разумно разстояние за еднодневен тур. Първият от тях беше Лийдс. Отново град, чието име знаех основно заради футболния му отбор – но все пак бях поразгледал и малко снимки в Google, за да се уверя, че там ще ме очаква достатъчно фотографски “материал”. Оказах се прав – това наистина беше един от най-красивите английски градове, поне за моя вкус.

Може би най-интересната разлика между Лийдс и Шефилд беше в това, че двата града са много сходни като брой жители (600 хиляди за Лийдс и 500 хиляди за Шефилд), но усещането, когато се разхождаш из Лийдс, е за няколко пъти по-голям и по-истински град.

Посрещна ме първо интересната му и модерна гара, построена изцяло над водата на преминаващата под нея река.

Красиво беше направен и районът на бившите докове, намиращ се съвсем близо до гарата.

Градът не ме разочарова и по-нататък – с хубава английска архитектура, по-скоро от традиционния тип, но и с отделни модерни красоти.

Особено впечатляваща беше търговската част на града: поне 5-6 карета от улици са обединени в серия от покрити търговски центрове, с открити търговски улици между тях. Така че можеш цял ден да преминаваш от мол в мола, пресичайки улиците между тях, и шопингът да не свършва – само да сменяш стиловете и нивото на лукса 🙂

Една от най-впечатляващите сгради в Лийдс е бившата зърнена борса – сега също превърната в търговски център.

В Лийдс срещнах и някои приятни проявления на артистичния дух.

Като се започне от графити,

Мине се през стенописи,

и се стигне до интересни скулптури или архитектурни детайли.

Но градовете са си градове, обаче хората и онова, което се случва с тяхно участие, понякога са по-забележими от архитектурния фон.

И така, човек дори и добре да живее, някой ден попада насред гей парад. Ако бях пътувал до Англия на други дати, нямаше да го нацеля. Ако просто бях разменил датите за Манчестър и Лийдс, когато си планирах пътуванията – пак щях да го пропусна. Но аз го уцелих. В десятката.

Целият град му се беше посветил: украса и специални промоции на магазини, декорация на заведения, знамена на луксозни хотели, дори и пешеходна пътека беше пребоядисана в цветовете на дъгата. Да не говорим за улиците, по които щеше да се проведе самият парад…

Научих, че и сватбената фотография вече е преминала през промяна, след която има и едни фотографи, специализирана в сватбите на хомосексуални двойки. Въпреки твърдението на самите “специализирани” фотографи, че сватбата имала общо с любовта, а не с пола…

Участниците и почитателите на събитието също бяха доста интересни. Някои от тях бяха подчертано стилни…

Други – не чак толкова…

Трети пък направо изглеждаха като че ли не са за там…

Твърде много от тях ми се стори, че са още деца, а някои бяха дори с родителите си, които при това хич не изглеждаше да принадлежат към “целевата група” на събитието, а вероятно бяха там само от любопитство или съпричастност покрай свои приятели – макар и да бяха декорирани със знаменца или други цветни атрибути.

Но интересното е, че нищо от това не ми се стори смущаващо, натрапчиво или нахално. И все пак следният плакат леко ме смути – защото от него се виждаше, че организаторите специално са се погрижили да покажат предимствата на “алтернативния стил на живот” и пред децата – а това, колкото и да съм широко скроен, ми идва малко крайно…

Пълната колекция снимки от Лийдс можете да намерите ТУК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *